follower tercayunk

Saturday, March 12, 2011

pray for this world :(

subahanallah...sekali lagi Allah telah menunjukkan tanda kekuasaan-Nya kpd kita semua..gempa bumi dan tsunami teruk melanda jepun tgh hari semlam..jom la bace petikan akhbar yg amek dkt berita harian on9..*sorry mlas taip blk..hihi

TOKYO: Gempa bumi paling kuat dalam tempoh 140 tahun dengan ukuran 8.9 pada skala Richter, melanda timur laut Jepun semalam, mencetuskan gelombang tsunami sehingga setinggi 10 meter dan menyebabkan lebih 1,000 orang terbunuh.

Agensi berita Kyodo melaporkan, gempa bumi menyebabkan kerosakan besar kawasan di utara Jepun, manakala gelombang tsunami memusnahkan hampir apa saja di laluannya termasuk ladang pertanian, bangunan, rumah, kapal, kenderaan dan menyebabkan kebakaran.

“Gempa menyebabkan banyak kecederaan, kebakaran dan gelombang besar memaksa beribu-ribu penduduk melarikan diri ke kawasan lebih tinggi untuk menyelamatkan diri,” lapor Kyodo.

Beberapa loji jana kuasa nuklear dan pusat penyulingan minyak ditutup manakala sebuah firma pengeluar besi utama terbakar. Kira-kira 4.4 juta rumah di bahagian utara Jepun terputus bekalan elektrik.

Kyodo melaporkan, sebuah hotel di bandaraya Sendai runtuh, menimbulkan kebimbangan ramai penghuni mungkin terperangkap.

“Keadaan sungguh teruk dan saya ketakutan. Saya tidak pernah mengalami gempa bumi sekuat ini sejak 20 tahun lalu,” kata seorang pengurus sebuah restoran di Akasaka, Hidekatsu Hata, 36.
Pengalaman beliau dikongsi koresponden Reuters di Tokyo Linda Sieg yang turut merasai gegaran kuat di pejabatnya.

“Bangunan pejabat kami bergegar kuat dan lama, menyebabkan ramai kakitangan mengambil topi keledar untuk melindungi kepala mereka, manakala yang lain bersembunyi di bawah meja,” katanya.

Stesen televisyen NHK menyiarkan imej gelombang tsunami menghanyutkan sisa bangunan, kenderaan di kawasan pantai Sendai yang mempunyai sejuta penduduk manakala kapal yang biasanya berada di pantai, dilihat terdampar di pelabuhan.

Asap hitam dilihat berkepul ke udara dari sebuah bangunan di Odaiba di pinggir Tokyo ketika perkhidmatan kereta api laju Jepun ke utara, terpaksa dihentikan.

Syarikat gergasi elektronik Jepun, Sony Corp, menghentikan operasi di enam kilangnya, ketika pesawat tentera udara dikejarkan ke pesisir pantai timur laut bagi meninjau tahap kerosakan yang berlaku.

Bank of Japan yang sedang berusaha meningkatkan ekonomi negara itu berkata pihaknya akan berusaha sedaya upaya memastikan pasaran kewangan terus stabil, ketika pasaran saham dan nilai yen jatuh.

Sementara itu, Pertubuhan Palang Merah di Geneva berkata paras air laut dilaporkan lebih tinggi di beberapa kepulauan Pasifik manakala amaran tsunami di seluruh wilayah itu kecuali Amerika dan Kanada. – Reuters

nk share ckit pic2 yg ak amek dkt homepage yahoo..


lihatlah kebesaran ALLAH teserlah sudah.suatu hari akan sampai masanya kiamat dunia ini akan hancur sehancur-hancurnya dan ALLAH akan ganti dengan akhirat yang kekal abadi.pilihlah antara syurga atau neraka.marilah kita renungkan bersama...


“Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan Kami telah menjadikan kamu BERBAGAI BANGSA DAN BERSUKU PUAK, supaya kamu BERKENAL-KENALAN (DAN BERAMAH MESRA antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang LEBIH TAKWANYA di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu”(Al-Hujurat:13).

“Dan hendaklah kamu TOLONG-MENOLONG DALAM PERKARA-PERKARA KEBAJIKAN dan KETAQWAAN dan JANGANLAH KAMU TOLONG-MENOLONG DALAM PERKARA-PERKARA KEJAHATAN DAN PERMUSUHAN.” (al-Maidah: 2)


3 comments:

Anonymous said...

baru berangan nak dok jepun :( tapi bahaya la pulak..

anisyahira said...

hehe..engineer kt mnew lg lau x kt jepun..mcm2 leh jd..

Pezol Stylez said...

eee...takutnyeeeeeew !!

Related Posts with Thumbnails