follower tercayunk

Tuesday, August 16, 2011

aku dan lesen L :(


aku belajar memandu dekat driving academy terkemuka dekat area rumah aku..
boleh kata agak famous la dekat area lembah kelang nie..
plus plak harga and pakej dorang yg berpatutan..
memang berduyun la yang nak belajar memandu dekat sana..


sila baca tanpa jemu..


nak dijadikan kisah..
aku lambat sikit mendaftar kat sekolah memandu..
biasa lah..'mahu tapi malu'..bukan apa..
aku ni kalau bab2 duit nak mintak dekat parents memang aku jadik penyegan.. =.=
plus pulak benda2 yg brapa nak penting n xurgent mcm ni..
lagi la aku wat derkkk n macam nak xnak jep..

dalam bulan6 mcm tu baru la parents offer dekat aku..
tu pun ambil masa sikit..
nak survey2 harga n tmpt sekolah memandu dekat area lembah kelang ni dulu..
lastly, daftar jugak dekat driving academy yang aku belajar sekarng nie..
faktor2 aku pilih driving academy ni pun sebb pertama,tempat belajar uh paling terdekat dengan rumah if compare ngn tempat belajar lain yg tercampak kt kajang, bangi, shah alam sll..
kedua,harga n pakej dorang yang sangat berpatutan..rm1070 untuk lesen motor n kereta..harga student..belajar smpai lulus*ko fail byk kali pun xyah charge lg tuk retest..n 12 jam belajar..*haaa..murah kan???

tapi betul la kata orang, mula2 uh semua nya indah..
t**k hidung pun rasa mcm cokelat hacks.. =.=''
i have been so excited nak belajar motor n kereta..
xsbar nak dpt lesen la katakan..
perkara pertama sbelum nk dpt lesen mustilah pergi kelas kpp,5jam..
ok la..duduk dlm kelas pasang telinga jep..hoho
lepas seminggu kelas kpp, ambil ujian bhgian 1,ujian berkomputer..
aku yg ala2 skema nie,mang menelaah la buku kpp uh stiap masa..
finally on dat day (ujian berkomputer), aku dpt 47/50..LULUS la..!!
jawab dalam masa 11 minit je..dengan konfidennya..haha :D

dah lulus ujian bhgian 1, maknanya....dpat la lesen L.!
tp nak tunggu lesen L uh ciap ambil masa dalam 2minggu..
bg aku masa 2 mnggu untuk ciap lesen L mang sangat lama....
lau tempat korang bpe lme untuk siap lesen L??
nie pun siap awal sikit dari sperti yg dijanjikan, 1mnggu setengah..
maka bermula la proses booking membooking..huhh
klu tempat belajar korang macam mana ye korang punya jadual belajar??
instructor korang ke yang tentukan jadual??or korang ckp je korang nak belajar bile??
klu tempat belajar aku nie dorang flexible..
*perghhhh flexible la sgt..
untuk belajar kereta kena booking tarikh 1 @ 2 mnggu lebih awal..
untuk motor pulak kena booking 3hari lebih awal include transport..
itu pun belum tentu akan dapt tarikh n masa yg korng nak sebb jadual instructor mang padat sesgt..
nasib baik la aku 'menanam anggur' je kt rumah..klu tidak musti dah jenuh aku nak booking tarikh belajar uh..huhu

untuk test jpj pulak, lesen L kne hidup selama sebulan dulu..
lau lesen hidup 18/7, selepas 18/8 bru boleh nak test jpj..
sementara tnggu tarikh belajar kereta, aku pergi belajar motor dulu..
actually aku xpnah pun bwk motor sebelum ni..
aku ambil lesen motor ni pun sbb nak belajar motor n bile dah dpt lesen motor nnt boleh la aku gunakan motor kt U memandangkan next sem aku da start kena dok luar..huhu
nk bwk kereta kt U tu mang harapan la..~
dua2 kereta kt rumah parents n akak aku guna ..

tapi xsangka pulak, nampak je macam senng nak bwk motor..
tp untuk org yg xpnah bwk motor macam aku ni, mang susah la jugak..
lagi2 bila nak start motor tuh, aku rase mcm xkuat jew nk start motor... T_T
sampai lebam2 kaki aku tuh n melecur kena ekzos panas..
hahaha..mcm lawak jew kan.~ tp tu la realitinya..
xtahu la sebb saiz atau ketinggian menjadi faktor..huhu
n akhirnya aku ambil keputusan untuk berhenti belajar motor buat sementara..
fokus belajar kereta dulu..

jadual belajar kereta aku pun slow jep cm siput babi...huk2
takut la xsempat test jpj b4 msuk U nnt..
slalo lau proses dapatkan lesen ambil masa 1bulan lebih jep..paling lama pun 2bulan..
instructor kereta yg aku dpt uh baik la jugk..tp tegas n kekdng moody..
lagi2 klu dpat student yg degil mcm aku nie...lalala~

instrucutr : angkat clush perlahan2..!! awak lepas clutch la jadik mati enjin nie.! aishhhh...~
aku : ...............................

instructor : ishhh..awak nie...~ saya dah xtahu nak cakap pe lg dengan awak..
aku: ..............................

instructor : sy pening la dengan awak nie..~ awak tahu tak salah awak??!
aku : .......tahu.....encik......

huhu..nak nangis wooo kena marah2..dah la sentitip..hahaha
maafkan sy encik, kalau sepanjang encik mengajar sy, sy memang degil n susah nk diajar..~ =.=

n finally lepas abes sume latihan kereta aku selama 12jam dan pra ujian..
test jpj time.!!
pada mulanya tarikh test jpj yg dibooking ialah 24/8..
waaa..teruja dalam ketakutan..huk2
tp kannnnn..................
baru2 nie ada kakitangan dr driving academy yg aku belajar uh call..
test jpj pada 24/8 CANCEL.! 7/9 tiada test..die kasi aku choice 14/9,21/9..huhh!
*test jpj cume ada hari rabu sahaja..
macam mane nie??????
12/9 aku start sem baru...

"mknanya test jpj aku tergantung smpai tarikh yg xdiketahuai nnt ke???"

"xkan nk tunggu smpai cuti sem???"

"aku da abes latihan,cmne lau nnt aku lupew tros cner nk drive???"

waaaaa...bermacam2 bnde bermain dalam pemikiran ak skrg nie..huhu..

mang suuuuuwwweeee la ko..!!~ =.=

*errr..panjang la pulak entry aku nie..huhu


13 comments:

azeelia azman said...

perhhh gigih baca smpai habehh..haha





time3 xramai org pomm lmbt jugakk ke buat lesen??

dulu alia buat lesen after SPM, combine both motor/kete xsampai 1k pomm..

hehe.

alia stat blaja 1.1.2010..settle dpt lesen dlm bulan 2..

hehe.

nway..gudluck to U.

:D

anisyahira said...
This comment has been removed by a blog administrator.
anisyahira said...

haha..thnx membaca..

tmpt uh mang ramai org pun xkire mase..sbb dekat ngn bbpe universiti n dalam town plak tuh..

menyesal plak xambil kira faktor keramaian org mse nk pilih skola memandu dlu..klu kt private school dah settle dah skrg nie kot..huhu..

nway,thnx yer.. ;)

chiky bellamy said...

satu je aku nak komen.
rm 1070 untuk lesen kereta+moto n blaja sampai lulus memang tersangatlah murah lagi2 kat KL!
haha.dulu aku amek pon 1200 weyh moto+kete.fail bayar len.sob3

Izyan Lavender. said...

Hee, sabar ea.
Masa ak bljr dlu mcm tu laa.
X pandai main clutch, pastu enjin jgn ckp ah, slalu je mati. Hahaha.
tp lama2 okay la, ko biasa jgk nnt. hee.

Nyamuk Terbang said...

err NT xpnh bwk motor
tpi bulan depan nak test motor
almk tkt la plak

chiky bellamy said...

izyan lavender : t datang ump awak drive taw.maseh :)

RIMA DANIA said...

semoga awak berjaya nanti.. saya dah rasa macam mana stressnya belajar driving ni..rasa macam siap lah semua pemandu2 lain kalau aku dpt lesen nanti...aku same taraf dengan korang hahaha...alhamdulillah dah 5 tahun masa berlalu..tapi kesusahan ni akan menjadi kenangan terindah dan awk akan hargai lesen yang awak dapat nanti...sebab awak tau bukan mudah untuk dapatkan sekeping lesen itu...

anisyahira said...

@chicky bellamy : haha..murah en??harga puas ati tp servis kurang..hoho

@izyan lavender : tinggal harapan jela nk blk U ngn lesen P..lau x boleh ronda2 ngn ang~ :( huhu

@NT : ok la tuh..konfiden jep..gudluck.. :D

anisyahira said...

@RIMA DANIA : betul2..mang xsabar2 nk lesen p sebenrnya..kereta kt rumah nie pum auto jep..dpt je lesen nnt..jgn harap la nk bwk manual.! haha :D

.sally said...

agakla.. dari awal smpai abesz kot ak bce.. sabar erk anis.. ak lg la trok.. huhu.. itupun amek lesen moto je.. nk amek pun..gler laa lme..mmg kesah seorang failure laa. trok tol rsenye..alhandulillah.. last week dpt lulus jpj..itupun amke 2kli..amek kau.. nthla..rse cam pyh sgt..pdhal bnde sng je.. argh..ak bencila nk amek ujian memndu ni..huhu.. kau sbr ek.ngan cikgu mmdu kau tu.. trok tol prangai, nk mrh2 org lak..huh..huhu..emo2..

PaK PiS said...

thniah.. ^_^

NaF said...

anis, same je mcm aku. hehe. tmpt murah dan ramai orang = memang jenoh booking. sebab tu aku lambat nak habes. dengan baljar lagi. hehe. tapi boleh punya habeskan. chaiyokk!

Related Posts with Thumbnails